Aurinkoisena kesäpäivänä viime viikolla piipahdin Metsossa ja kuvasin kirjaston vieressä Hämeenpuistossa olevia teoksia:

                        

Tässä Heikki Varjan Uutinen vuodelta 1981. Veistoksen on teettänyt Aamulehti satavuotisjuhliensa kunniaksi. Tykkään näistä veikeistä ihmishahmoista!

Aukion keskellä on pyörivä kivi:

                          

Tästä en nyt ainakaan nopealla googlailulla onnistunut löytämään lisätietoa, täytynee palata asiaan myöhemmin. Sellainen mielikuva minulla on, että aika paljon keskustelua tämä veistos herätti aikanaan.

Kiven lähellä on klassinen ja kauan paikallaan ollut Vapaudenpatsas (1921):

                          

Patsas on Tampereen vuoden 1918 valtauksen muistomerkki, jonka tekijät ovat Viktor Jansson ja Wäinö Palmqvist. Patsashanke käynnistyi joulukuussa 1918 ja vasemmisto vastusti sitä voimakkaasti, koska sen mielestä hanke symboloi sortoa ja laittomuutta. Oikeisto puolestaan piti veistosta muistomerkkinä isänmaan vapauttamisesta venäläisten ikeestä. Asia vietiin kahdesti Korkeimpaan hallinto-oikeuteen; päätös veistoksen paikoilleen jäämisestä saatiin vuonna 1923. Jännitteistä muistuttaa patsaasta toisinaan käytetty pilkkanimi Rummin-Jussi, jolla viitataan valkoisten puolella toimineeseen teloittajaan Johannes Frommiin. (Lähteet: Taidemuseo ja Risto Rantasen kirjoitus Tori-lehdessä 30.5.2012)